• Guixa, amb tu en els moments difícils
Com actuar en el primer moment
Pot posar-se en contacte amb una empresa de servicis funeraris perquè l’ajude i l’assessore en eixos moments tan difícils. El telèfon d’assistència de GUIXA és el 96 287 74 56.
Ha de cridar a urgències o al metge de capçalera perquè confirme la defunció. Posteriorment, l’empresa funerària serà la que s’encarregue de realitzar els tràmits legals i de contactar amb el metge perquè firme el certificat de defunció.
El DNI o qualsevol altre document que acredite la identitat del difunt, a més de la roba per a vestir-lo i condicionar-lo. Si es disposa d’una assegurança de decessos, cal tenir preparada la pòlissa per tal de conèixer-ne les cobertures.
Disposició del dol
Pot ser en un tanatori, domicili particular, hospital, residència o fins i tot, en alguns casos excepcionals i sempre amb les corresponents autoritzacions, pot instal·lar-se en ajuntaments, instal·lacions esportives, teatres o altres llocs.
Es recomana disposar-lo en el tanatori, ja que és una instal·lació preparada per a mantindre la higiene i la conservació del cadàver a més de tenir unes condicions sanitàries adequades. No obstant, si s’opta per un altra de les opcions abans mencionades, podria instal·lar-se una cambra de conservació portàtil que reunix les condiciones sanitàries pertinents per a mantindre el cadàver el millor possible.
No. Cada família té unes creences i cal respectar-les. Cada servici és diferent i no hi ha una norma específica. Actualment es realitzen cerimònies religioses catòliques, evangelistes, ortodoxes, responsos en el tanatori i acomiadaments breus en el cementeri o el crematori. Fins i tot hi ha famílies que opten per no realitzar cap acte d’acomiadament.
No, inclús s’aconsella als familiars que descansen durant la nit per a poder estar en condicions apropiades el dia del funeral.
Sí, pot contractar-se l’acompanyament musical en directe. La cerimònia resulta més emotiva i especial, ja que la música crea un ambient càlid i té la capacitat d’evocar sentiments i estats d’ànim que poden ser de gran ajuda per a controlar el dolor.
Sí. En estos casos es comunica als assistents que s’agraïxen les mostres d’estima rebudes així com l’assistència a la cerimònia, però es demana que respecten la decisió de la família i que no acudisquen a donar el condol.
Incineració
Sí. Els únics preparatius que se li fan al taüt són la retirada dels folres interiors i el coixinet de goma (si no són de materials naturals) i la retirada dels ornaments exteriors metàl·lics i de plàstic, a més del cristall interior.
La temperatura oscil·la entre els 800 i 900 graus centígrads.
El temps aproximat és de quatre hores, incloent-hi la combustió, el refredament i el refinat de les cendres.
No. La cendra del fèretre, com és més lleugera que la del cos, es separa dins del forn mitjançant un sistema de ventiladors, de tal forma que al final del procés només queden les cendres del difunt, que passen al procés de refinament previ a l’entrega.
Sí, prèvia autorització de la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Foment. Per aquest motiu, resulta pertinent contactar amb una empresa especialitzada que puga espargir-les de forma legal. En tot cas, l’urna no es deu tirar al mar si no és biodegradable i homologada per a dissoldre’s en contacte amb l’aigua.
Sí. Sols és necessari conéixer quins són els tràmits i les condicions del país de destinació, contactant amb el consolat corresponent.
Cost del servici funerari
És just i d’acord al servici integral i de qualitat que s’oferix. No obstant, sempre depén d’allò que elegisquen els familiars ja que el servici que es presta és personalitzat i existix una gran varietat d’opcions i complements disponibles.
Hi ha unes prestacions mínimes i ineludibles per a la realització d’un servici funerari. No obstant això, el servici és personalitzat, per tant el tramitador pot ajudar-li a escollir els complements necessaris per a particularitzar-lo.
Assegurança de decessos
Sí, vosté pot elegir la empresa que vol que li preste el servici. Posteriorment, l’asseguradora li abonarà la quantitat que tenia contractada en la pòlissa.
Es tracta d’un contracte privat entre el client i l’asseguradora, per tant, les cobertures depenen dels capitals, requisits i elements contractats quan es va formalitzar la pòlissa.
Qüestions legals i administratives
L’expedició del certificat és sempre gratuïta. No obstant, el metge pot cobrar per l’acte d’explorar el cos abans de confirmar. I en el cas que s’haja d’incinerar, ja que ha d’examinar el cadàver per a constatar que no és portador de marcapassos ni de pròtesis metàl·liques que suposen un risc per a la incineració.
No. Les autòpsies ordenades pels jutjats són gratuïtes. No obstant, sí que pot cobrar per practicar al cadàver la conservació transitòria per a poder traslladar-lo.
Per a constatar la defunció. Posteriorment, juntament a la resta de documents, es presenta al registre civil de la localitat on haja ocorregut la defunció perquè s’inscriga en el llibre de registre. Una vegada realitzat este tràmit, ja es podran emetre els corresponents certificats literals de defunció, que són necessaris per a qualsevol tràmit legal.
Sí, pot sol·licitar-lo al personal del tanatori on es trobe, mostrant el seu document d’identitat.
Tanatori Ciutat de Gandia

Carrer dels Carrossers, 17
46702 Gandia, València

(+34) 96 287 74 56

Tanatori Bellreguard

Av. d'Alacant, 28
46713 Bellreguard, València

(+34) 659 764 059

Crematori Guixa

Carrer dels Carrossers, 17
46702 Gandia, València

(+34) 96 287 74 56